"WelcOmE tO My sEcReT l!Fe...."

assalammualaikum...
kepada follower2 dan teman2 yang mengunjungi blog saya.....jika terdapat sebarang kekurangan pada blog saya... sila tinggalkan komen anda untuk saya perbaiki blog saya...kerjasama anda amat diperlukan..=)

Monday, February 13, 2012

~AkU BhA iNi~ (",)

Assalammualaikum semua =) 
kali ni saya nak update cite "MASIH ADA YANG PRIHATIN"...ni nama program anak angkat dekat Sabah...di kampung Loknunuk...dengan kerjasama MPP UNISZA...UITM SABAH...UMS...=) tarikh 13hingga18 Jan 2012.....program pertama tahun 2012....yeah...pertama sekali nak bagi tau program ni sangat best..teringat masa poli dulu ade gak program ni...tapi tempat nyer tak jauh sangat dari kg Loknunuk ni..sebab daerah sama je..Kota Belud..heheh...dulu tempat kat sawah...tapi kali ni dekat ngan pantai,....tu yang buat hati ni terlalu gumbira..ngeh2~ sebab suka air...cite pasal laut...bila duk depan laut..pikiran tenang...indah..ilang segala masalah...=) indahnya ciptaan Tuhan...Alhamdulillah..k la..masuk balik story program ni...gerak dari unisza 12Jan malam..gerak g Johor...naik flight ikut Senai...kali kedua sampai sana...hehe..masa kat sane takde pape yang menarik pun...yang kelakarnye kami gerak flight asing2...haha...salah beli tiket la kononnye...ingatkan mase gie je..tapi masa balik pun sama....tapi tak pe..semua selamat sampai..gerak gie sabah 13 hb jam 1935....agak la...lupa da...hehe..sampai sane je terus menginap kat UMS nye kampus luar....satu umah ngan geng2 MPP..kiteorg macam tak leh pisah jer...hehe..masing2 asyik berkepit same2..taknak bilik ngan budak lain..belagak kan kami ni..haha..pastu 14hb gerak g kg Loknunuk...perjalanan yang amat jauh..=) pedalaman....mula naik bus UMS pastu kena naik van untuk masuk dalam..Alhamdulillah..sampai...pastu pengagihan keluarga angkat...terkejut bukan ape..sebab family nak anak angkat campur laki pompan..OMG...terima je..hehe...dapat ngan Amrah(UniSZA) n Azriey (UiTM)..family best...adik beradik angkat pun best..hehe..rindu nye kat diaorg....(ayah lamsari..mak tira....adik ira..baby) ='( sobsobsob....aktiviti kat sane padat..sampai terpaksa menuang kejap2...hahah..biasa la..=) nak bersama keluarga..pastu tetiba kat sane jadi rajin...tolong mak kat dapur..almaklumlah..lame tak masuk dapur..sibuk xtvt kat kampus jer..jarang balik umah..tapi sekarang kat umah banyak abiskan masa macam suri rumah lak..haha...tetiba..=) k masuk balik sal program anak angkat neyh...hari last kena masak tuk penutup..ha..pe lagi...masak nasi..masak lauk2..tolong org kampung...kali pertama masak nasi ok..kali kedua masak nasi mentah..sebab periuk basuh tak bersih..haha...kelakar...pastu makcik2 kampung bising..ngepek mende ntah..saya tak paham bahasa sabah..hahah...tak keysah la yang tu..yang penting semua happy..haha..dapat kawan2 pun best je...paling best mase mandi sebab bilik air dia antik...guna tirai sebagai pintu..haha...nasib tak kena intai...kalo umah lain ade yang tak de air..cian kan...nasib saya dapat mandi..hehe...k la...chow dulu..tapi nak tunjuk dulu gambar semasa di sana....


 ni mase malam kebudayaan...saya karaoke...lagu IZINKAN SELAMANYA NAMAMU DIHATI....

 ni masa singgah kat JB..sementara nak tunggu flight petang tu..g jalan2 dulu...

 ni kes kempunan nak kayuh kayak...tapi terjumpa sampan...haha...

 ngan geng MPP..kat muzium UMS...masuk kali kedua..=)

ngan MPP yang gie sabah....ni je yang tinggal..

Sunday, February 12, 2012

99 LANGKAH MENUJU KESEMPURNAAN IMAN

01. Bersyukur apabila mendapat nikmat;
02. Sabar apabila mendapat kesulitan;
03. Tawakal apabila mempunyai rencana/program;
04. Ikhlas dalam segala amal perbuatan;
05. Jangan membiarkan hati larut dalam kesedihan;
06. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan;
07. Jangan putus asa dalam menghadapi kesulitan;
08. Jangan dengki dengan kekayaan orang;
09. Jangan hasad dan iri atas kejayaan orang;
10. Jangan sombong kalau memperoleh kejayaan;
11. Jangan tamak kepada harta;
12. Jangan terlalu bangga akan sesuatu kedudukan;
13. Jangan hancur kerana kezaliman;
14. Jangan goyah kerana fitnah;
15. Jangan berkeinginan terlalu tinggi yang melebihi kemampuan diri.
16. Jangan campuri harta dengan harta yang haram;
17. Jangan sakiti ayah dan ibu;
18. Jangan usir orang yang meminta-minta;
19. Jangan sakiti anak yatim;
20. Jauhkan diri dari dosa-dosa yang besar;
21. Jangan membiasakan diri melakukan dosa-dosa kecil;
22. Banyak berkunjung ke rumah Allah (masjid);
23. Lakukan solat dengan ikhlas dan khusyu;
24. Lakukan solat fardhu di awal waktu, berjamaah di masjid;
25. Biasakan solat malam;
26. Perbanyakan zikir dan do'a kepada Allah;
27. Lakukan puasa wajib dan puasa sunat;
28. Sayangi dan santuni fakir miskin;
29. Jangan ada rasa takut kecuali hanya kepada Allah;
30. Jangan marah berlebih-lebihan;
31. Cintailah seseorang dengan tidak berlebih-lebihan;
32. Bersatulah kerana Allah dan berpisahlah kerana Allah;
33. Berlatihlah konsentrasi pikiran;
34. Penuhi janji apabila telah diikrarkan dan mintalah maaf apabila kerana sesuatu sebab tidak dapat dipenuhi;
35. Jangan mempunyai musuh, kecuali dengan iblis/syaitan;
36. Jangan percaya ramalan manusia;
37. Jangan terlampau takut miskin;
38. Hormatilah setiap orang;
39. Jangan terlampau takut kepada manusia;
40. Jangan sombong, takbur dan besar kepala;
41. Berlakulah adil dalam segala urusan;
42. Biasakan istighfar dan taubat kepada Allah;
43. Bersihkan rumah dari patung-patung berhala;
44. Hiasi rumah dengan bacaan Al-Quran;
45. Perbanyakkan silaturrahim;
46. Tutup aurat sesuai dengan petunjuk Islam;
47. Bicaralah secukupnya;
48. Beristeri/bersuami kalau sudah siap segala-galanya;
49. Hargai waktu, disiplin waktu dan manfaatkan waktu;
50. Biasakan hidup bersih, tertib dan teratur;
51. Jauhkan diri dari penyakit-penyakit bathin;
52. Sediakan waktu untuk santai dengan keluarga;
53. Makanlah secukupnya, tidak kekurangan dan tidak berlebihan;
54. Hormatilah kepada guru dan ulama;
55. Sering-sering berselawat kepada nabi;
56. Cintai keluarga Nabi saw;
57. Jangan terlalu banyak hutang;
58. Jangan terlampau mudah berjanji;
59. Selalu ingat akan saat kematian dan sedar bahawa kehidupan dunia adalah kehidupan sementara;
60. Jauhkan diri dari perbuatan-perbuatan yang tidak bermanfaat seperti bercakap-cakap yang tidak berguna;
61. Bergaul lah dengan orang-orang soleh;
62. Sering bangun di penghujung malam, berdoa dan beristighfar;
63. Lakukan ibadah haji dan umrah apabila sudah mampu;
64. Maafkan orang lain yang berbuat salah kepada kita;
65. Jangan dendam dan jangan ada keinginan membalas kejahatan dengan kejahatan lagi;
66. Jangan membenci seseorang karena pahaman dan pendiriannya;
67. Jangan benci kepada orang yang membenci kita;
68. Berlatih untuk berterus terang dalam menentukan sesuatu pilihan 

69. Ringankan beban orang lain dan tolonglah mereka yang mendapatkan kesulitan.
70. Jangan melukai hati orang lain;
71. Jangan membiasakan berkata dusta;
72. Berlakulah adil, walaupun kita sendiri akan mendapatkan kerugian;
73. Jagalah amanah dengan penuh tanggung jawab;
74. Laksanakan segala tugas dengan penuh keikhlasan dan kesungguhan;
75. Hormati orang lain yang lebih tua dari kita
76. Jangan membuka aib orang lain;
77. Lihatlah orang yang lebih miskin daripada kita, lihat pula orang yang lebih berprestasi dari kita;
78. Ambilah pelajaran dari pengalaman orang-orang arif dan bijaksana;
79. Sediakan waktu untuk merenung apa-apa yang sudah dilakukan;
80. Jangan sedih kerana miskin dan jangan sombong kerana kaya;
81. Jadilah manusia yang selalu bermanfaat untuk agama,bangsa dan negara;
82. Kenali kekurangan diri dan kenali pula kelebihan orang lain;
83. Jangan membuat orang lain menderita dan sengsara;
84. Berkatalah yang baik-baik atau tidak berkata apa-apa;
85. Hargai prestasi dan pemberian orang;
86. Jangan habiskan waktu untuk sekedar hiburan dan kesenangan; 

87. Akrablah dengan setiap orang, walaupun yang bersangkutan tidak menyenangkan.
88. Sediakan waktu untuk berolahraga yang sesuai dengan norma-norma agama dan kondisi diri kita;
89. Jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan fisikal atau mental kita menjadi terganggu;
90. Ikutilah nasihat orang-orang yang arif dan bijaksana;
91. Pandai-pandailah untuk melupakan kesalahan orang dan pandai-pandailah untuk melupakan jasa kita;
92. Jangan berbuat sesuatu yang menyebabkan orang lain terganggu dan jangan berkata sesuatu yang dapat menyebabkan orang lain terhina;
93. Jangan cepat percaya kepada berita jelek yang menyangkut teman kita sebelum dipastikan kebenarannya;
94. Jangan menunda-nunda pelaksanaan tugas dan kewajiban;
95. Sambutlah huluran tangan setiap orang dengan penuh keakraban dan keramahan dan tidak berlebihan;
96. Jangan memaksa diri untuk melakukan sesuatu yang diluar kemampuan diri;
97. Waspadalah akan setiap ujian, cobaan, godaan dan tentangan. Jangan lari dari kenyataan kehidupan;
98. Yakinlah bahwa setiap kebajikan akan melahirkan kebaikan dan setiap kejahatan akan melahirkan kerosakan;
99. Jangan berjaya di atas penderitaan orang dan jangan kaya dengan memiskinkan orang. 

Saturday, February 11, 2012

uniform...~(",)~

                                
 
   



setakat ni.....uniform ni je yang pernah di sarung...hehe...dari plkn...askar wataniah..suksis....sume best...dan bagi kenangan yang tak dapat dilupakan...bermula dari plkn..tahun 2004...di Benum Hill Resort..Raub Pahang...pertama gie kem yang ramai lelaki.almaklumlah...dulu sekolah pompan jer....sekolah campur pun stat tingkatan 4 n 5...tu pun segan2 lagi..haha...=) k la...masuk kisah plkn dulu...sebulan kat kem 2 bulan kat UM..haha..best2...dapat geng pun yang 2kali5 kepala otak macam saya..satu kem ngan pelbagai bangsa....hehe..masa ni kan..ramai jurulatih askar..haha...mula di situ....baik la ngan jurulatih sorang ni..tapi bukan saya jer..kami bertiga baik ngan seorang jurulatih...=) sebelum berpisah jurulatih tu hadiahkan kami gelang tangan..=) ada ukir nama kami sendiri...sweet gile...haha...time ni dapat kumpulan nama Bravo..hurm...dapat penghuluwati kump nama Maisa..ceh..=) org nye mantap..suara pown besar..kalah suara saya...time plkn ni la bnyak mengajar saya bagaimana nak mencari self confidence....yang tinggi...bercakap depan orang ramai tanpa gagap...dengan berani dan yakin..pastu masuk citer pasal askar wataniah...hurm..join biler mula masuk blaja kat POLISAS...sebenarnya masuk askar ni best..sebab dapat tengok tahap mane kite nyer level fizikal dan mental dapat bertahan...dengan maki hamun.....kena belasah la...kena denda la...tapi tu sume sebagai latihan untuk memantapkan diri...tak la jadi seorang yang lemah mental dan fizikal..hehehe...paling best masuk askar sebab dapat kawad dan masuk hutan....wat latihan peperangan dan serangan...haha..memang berbaloi...pastu wat keje2 pejabat...pentadbiran...bak kata paling mudah masuk askar dapat tahu semua benda yang kiter tak tahu..paling best dapat mencabar mental dan fizikal tahap maksimum...pastu dapat daki gunung kinabalu secara percuma..haha....=) macam melancong la plak...pastu jadi MC untuk acara dalam kem....time ni memang tak bole bla...kelakar pun ade gak...pas tu paling best masa dapat junior masa kat poli...saya la tekong..haha..budak sume takooot...yeake???agakla...biasa la..dah di didik jadi seorang yang tegas..memang ramai orang benci...kan????BIASA...pastu ade kem lanjutan..g cameron...kem tahunan...latihan menembak...hurm..macam2 ada...yang penting kem 505 best..tetap dihati...uniform ketiga plak...uniform polis...hurmmm..dah pernah pakai masa sekolah menengah..masuk kadet polis...tapi kali ni nampak macam official sikit...kehkeh..=p....best ker???satu persoalan....ok la....(macam tak best jer)..hhaaha..mmg pun..tak sebest askar wataniah...masuk2 suksis je kena brain wash ngan senior..='( macam sekolah berasrama plak..kena sound ngan senior...hurmm..apa nak buat lau orang tak suka kan...tapi kan...sekarang dah masuk tahun ketiga dah saya dalam suksis..nak tauliah dah pun tapi perkara tuh saya tak dapat nak lupa sampai mati...tak tau nape...saya tak suka berdendam tapi saya tak boleh nak lupa atas penghinaan yang diberi..tu je....dalam askar dulu tak de pun macam ni...tapi..tu la...redha jer...sebab tu kenikmatan suksis sampai sekarang saya tak rasa.....tak tau la kenapa...huhuh...ni macam kes luahan hati jer...ape kes???mungkin sebab jiwa dah sebati dengan uniform hijau kot...sebab uniform hijau yang mengajar saya jadi manusia paling kuat...tabah...tak mudah putus asa..sanggup menghadapi cabaran.....tak mudah mengalah....=) 

Monday, February 6, 2012

PENGAKHIRAN TAHUN 2011...~(-_-)~

assalammualaikum w.b.t kawan2...sahabat2.....hurm...kali ni nak tutup cite tahun lepas..2011..last aktiviti saya di tahun 2011...hehehe...rasa bulan disember ni tak de yang menarik sangat pun...
cuma 10 dis ade org datang merisik kakak saya...sekaligus  bertunang la kiranye...sebab nak kahwin tahun 2012... 16 september 2012...jemput datang ye kawan2..=) kat bukit sekilau no 72 lorong sekilau 18, kuantan...INSYAALLAH... (",)....tak sabar nak dapat abg ipar...kahkahkah..
16 dis 2011 plak saya n geng2 suksis join tournament bowling anjuran budak ISMPerakaunan...kat TERENGGANU EQUESTRIAN RESORT..TER..hurm...best sangat sebab tak menang pun..yang penting enjoy...hahaha..


ni gambar ngan geng bowling....hahah...sape paling comel?????

ni last program kot bulan ni....sebab minggu lepas tu sibuk dengan study week...almaklumlah..nak dekat2 exam ni...hurm....takooooottt...wow...hahah..poyo je lebih...k la kawan2....ni je kot coretan saya untuk tahun 2011...tapi kenangan dengan 'teman istimewa' saya.....tahun 2011 banyak....nak tau...nanti ek...hahaha...c ya~

Thursday, February 2, 2012

Opick ~ Rapuh (Tentang Dhia)



'hentikan arus rasa yang mengalir di dada...tiada kisah akan kita noktahkan.kamus cinta bukan milik ku..'

Thursday, January 26, 2012

PeNgHuJuNg TahUn @ 2011~ ('',)~

eceh2....akhir la sangat...hehehe....yeah....ASSALAMMUALAIKUM....pembuka bicara.....tuk kali ni nak citer pasal ape ek...oh...k2..masuk bab bulan November 2011 ek....bulan ni kan...nak dekat akhir sem la kira gak sebab ade cuti midsem..ngee~ yeala..ape lagi lect saya kan..punya la rajin nak wat midterm punye test...uhuuukkk....dah la otak tak ready lagi nak mengahafal cite2 yang die aja..last2 kena gak wat test...huhuh....adat la student kan....eceh....=) tu la...dah tua2 baru nak sambung degree..dulu soh keje nak blaja...soh blaja nak keje...last2 kawan2 sume dah kahwin..ha...baru padan muka saya...hehehe...)padahal gatal dah nak kahwin)...ngek~(mood gatal)~
07-12 ade kem tahunan KOR-SUKSIS....kem tahunan terakhir kowt...sedih...tapi paling sedih sebab tak dapat menghabiskan kem tersebut dangan baik...sebab kena g Konvensyen Pemimpin pelajar....kat UTM SKUDAI...hehehe...
10-13...gi la KOnvensyen tu...hurm....agak2 la kan..best tak...jom dengar saya citer..ngee~ g sane penuh ngan ceramah segala...wat la mate ni ngantuk...hehehe...tapi...ok la...best sebab dapat Goodies Bag..biasa la....saya kan suka kumpul benda alah tuh..hehehe..yang kelakar tuh sebelum nak berangkat balik kan...terjumpa la satu mamat tu...member masa POLISAS dulu...ceh..member ker????tegur pun tak pernah..hahahha...mula2 dia tanya kawan saya..betul ke ni hajar????kawan saya kata aah...jadi nyer...die pun datang la kat saya..tanya hajar kan???saya pun kata la..aah...hajar..eh..ni mawi kan???haha..tetiba...padahal tak tau nama betul die...mawi tu masa poli je..sebab die botak macam mawi..muka ade iras2 mawi...pastu saya pun cakap la..ingat lagi ek saya ni..pastu tau tak die cakap apa???hahha...mesti la ingat..mane leh lupa senyuman tu...=) haha..terharu kowt orang ingat saya melalui senyuman saya..padahal tak la manis sangat pun macam gula...lau tak...semut penuh la kan..hahaha...k la..tutup cite ni..
17-20....saya g program Konvensyen Lagi...tapi Konvensyen Sekreteriat Pencegahan Rasuah ...kat UKM...program yang menarik sebab dapat tahu tentang rasuah kat Malaysia ni..macam mane manusia boleh terjebak dalam rasuah..=) dan paling penting dapat jumpa imam muda Asyraf...hehehe...
19-21 bergerak g ENSTEK-NILAI....ade MPPK bil 2/2011....hurm...time ni UniSZA. terpilih untuk buat pembentangan mengenai Meritokrasi....siapa lagi yang bentang lau bukan Presiden kesayangan saya...miahahhaa....=) tahniah pada beliau sebab dapat buat yang terbaik...ni pun hasil kerja MPP2010/11....alhamdulillah...
24-27 ade game kayak....sempena Monsun Cup...hurm...mmg best sebab dapat bertanding dalam hujan...=) ngee~ yang penting dapat no2 WTK2...ngan Raja...('',) kelakar kot time ni sebab masa final tuh berlaga ngan kayak budak terengganu..hahaha....btw dapat duit belanja..RM 150.00....alhamdulillah...=)....
ni je kot sepanjang Nov 2011....nak sambung yang disember lak...pas2 ni la ek...hehehe..nak rehat jap..nak cari ilham..jumpa lagi kawan2....

WASSALAM....penutup kata..

Wednesday, January 25, 2012

suka duka 2011

Assalammualaikum....kawan2...jap eh....walaupun 2011 dah abis tapi saya lupa nak update la..ngeee~sebab 2011 meninggalkan kenangan yang tak kan kulupakan...hehehe....
jun2011~ 01-03 gi MPPK...Mesyuarat Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan...macam penting sangat...mmg penting pun...=) bertuah dapat join...n bertuah gak dapat jadi MPP..alhamdulillah..


pastu 06-11 bz dengan kemasukan pelajar diploma...agak la...=) jadi plak exco disiplin..mmg tak menang tangan..hehe...tido pun tak cukup..
10-11 plak majlis akad nikah n persandingan sahabatku...LIA...cinta bersulam sudah lame kot..sejak zaman politeknik dulu....alhamdulillah..berakhir dengan hubungan yang halal...
pastu kite terus dengan sukan lak....22-26 ade sukan MASUM...macam biasa la...acara kayak...K2 bersama partner...Raja...hehehe...btw....tahun 2011 MASUM ade peningkatan utk pasukan kayak UniSZA...sebab dapat madel 2 perak dan 1 gangsa...alhamdulillah...tahun ni 2012 bulan April lak...penentu...takutnyer...=(....ape2 pown kawan2 doakan kejayaan untuk kami....
bulan Jun minggu terakhir plak ade delegasi....bersama MPP UniSZA....dengan MPP UMP,UTEM,UPNM,UKM,UNITEN,UTM,UM dan UIAM...hehehe...best sangat...

masuk plak bulan Julai...huhuhu...
agak2 ape ek...yang menarik bulan nih????tak de kowt yang menarik...banyak meeting MPP jer...ngee~
Ogos la plak...nak search..ape yang menarik...hehe...owh...bulan mulia...bulan RAMADHAN...hurmmm...mase ni terpaksa manghabiskan sisa berpuasa tanpa family disisi...menyambut ramadhan di UniSZA...huhuh..=( sedihhhhh...tapi besh gak....dapat tolong Latip berniaga di bazaaarrr ramadhan UniSZA...hehhe..dapat duit raya..yeah...
10-11 ade meeting MPPK pra ke2....persediaan..hehe..sambil2 tu dapat buka puasa dengan YAB PM...KPT...best nyer...
pastu bz ngan meeting lagi...hehe.meeting program n perjumpaan semula....abis dah bulan Ogos...
masuk bulan september lak...mmg letih kowt....kemasukan ijazah....konvokesyen....sukan antara fakulti...jamuan raya....hurm.....macam2...=) tapi masih bertenaga..menjalankan tanggungjawab...ngeee~ ALHAMDULILLAH...
oktober2011....02-09 ade VBR..Asean Varsity Boat Race...hehehe...best..dapat men kayak lagi...tapi kali ni mmg kelakar..macam2 jadi...men K1 1000m pastu disuruh lak men K2 1000m ganti mira..mmg hebat tol....tapi tak menang macam mane ek..hehehe..=) dah la mase masuk lane tu capsized 3 kali...hampir2 nak discolified...uhhuk...takut ek....
13-15 ade Extreme games lak....kat politeknik Dungun...hehe....dapat no 6...masuk acara rentas halangan...=) best kot....tapi penatnye kemain lagi...hehehe...adat la.....bakal ironwomen la katakan....hahhaa.....then tak de pape yang menarik...macam biasa je aktiviti saya...heheeh...next month..to be continued...=) c ya..